A családi vállalkozás története

Az Albert család legújabb kori szőlőművelési története a Csömötei-hegyen 1979-ben kezdődött. A család tulajdonában hosszú idő óta lévő – apáról fiúra szálló – 1471 m2-es szőlőterület ekkor került a tulajdonunkba. A telken direkt termő szőlőfajták tőkés művelése folyt. Pince, présház nem volt, ezért a bort a szülői ház kamrájában tartottuk. Egy évvel később megvásároltuk a szomszédos ~1000 m2-es kaszálót és az egyesített parcellán 1980-tól a direkt termő szőlők folyamatos áttelepítésével 1986-ra kordonos ültetvényt hoztunk létre olaszrizling, rizlingszilváni, zweigelt és kékfrankos fajtákból.

 

A pince hiánya miatt – kihasználva a kínálkozó vételi lehetőséget - 1990-ben került a család tulajdonába az a szomszédos földterület, amelyen már egy 4x3-as épület is volt. A bor tárolására alkalmas földalatti pince viszont nem volt, ezt egy hónap alatt hozzáépítettük.

 

Ezen a megvásárolt parcellán is többnyire direkt termő tőkék voltak, melyeket kékfrankos, és pinot noir fajtákra cseréltünk 1-2 éven belül.

 

Már ekkor minden szőlőfajtából önálló bort készítettünk, melyek tárolása fahordókban, üvegballonokban történt. A megtermelt mennyiség a családi fogyasztás mellett, már egy kevés eladásra is elegendő volt, amely a felmerülő költségeket fedezte.

 

A gépgyártás technológus végzettségű, tanácselnök, majd polgármester foglalkozású családfő autodidakta módon sajátította el a szőlőművelés-borkészítés-borkezelés fortélyait. Boraink minősége évről-évre javul, ezt a borversenyeken elért minősítések is alátámasztják. 1990 óta rendelkezünk jövedéki – egyszerűsített adóraktár – engedéllyel, termelői borkimérési engedéllyel.

 

2009-től, ill a családfő 2010. évi nyugdíjba vonulása után a termőterületek, a fajtaválaszték bővítése folyamatos, 2011-ben újabb pince vásárlása és borozóvá alakítása után érte el a pincészet a jelenlegi állapotát. 2010-ben 940, 2011-ben 560 db tőkét ültettünk, melyek hamarosan teremni fognak.

 

Most, 2013-ban 1,2 ha terület van a család tulajdonában, melyen 3.688 tőkét művelünk. De emellett megterem a család teljes zöldség-gyümölcs szükséglete is. A munkákat a család tagjai végzik, a legkisebbek is kiveszik részüket a feladatokból. Mindenki az életkorának, fizikumának, képzettségének megfelelő feladatot kapja, ill. végzi, lelkesen, hiszen a jól végzett munka gyümölcsét is az egész család élvezi.