Ugrás az oldalon a következőre:

 Borainkról

A szomorú 2015-ös év után egy még szomorúbb esztendő lett 2016 a csömötei szőlősgazdák számára. Április 26-án súlyos fagykár érte szőlőskertjeinket, majd július végén enyhe jégverés is károsította az ültetvényeket. A meleg, csapadékos időjárás miatt a peronoszpóra, lisztharmat és botritisz is igen komoly kárt okozott a zöldbogyós állapotban lévő szőlőtőkéken, de a gyümölcsösökben is. A terméskiesés 70 - 80 %-os, a szőlőhegy déli részén, ill. az alsó dűlőkben 100 %-os. 

Öröm az ürömben, hogy a megmaradt termést rekord mustfokokkal tudtuk leszüretelni. Nem tudtunk önálló bort készíteni a cserszegi fűszeres és királyleányka fajtákból és a cabernet fajtákat is egybe kellett szüretelnünk a kevés mennyiség miatt. Így csak nyolc 2016-os évjáratú bort tudunk kóstoltatni vendégeinkel.

Borainkat hagyományos technológiával készítjük, a bevált fajélesztős erjesztést alkalmazva. Tapasztalatunk e téren egyértelműen pozitív. Próbálkozunk az erjesztés hőfokát csökkenteni boraink illat és zamatgazdagságának fokozása érdekében. E téren azonban van még tennivalónk.

A csutkázott fehér szőlőt néhány órás héjon áztatás után hagyományos présen préseljük és ülepítés után krómacél tartályokban erjesztjük, tároljuk.

A kékszőlőt csutkázást követően műanyag kádakban erjesztjük, fekete fóliával letakarjuk a törkölyt és naponta többször is átforgatjuk, csömöszöljük. 10-14 nap alatt teljesen kierjed, majd leszűrjük, préseljük, ülepítjük. Nagyobb része fahordókban érik, az értékesítésre kerülő vörösborok végül szintén krómacél tartályokba kerülnek.

A borospincékben központi fűtéssel tudjuk segíteni az erjedést, az almasav természetes lebomlását.

Borainkat őstermelőként, a pincéinkben - termelői borkimérésünkben - folyóborként kimérve, elvitelre, vagy a szőlőhegyi borozóban helyben elfogyasztva – borkóstolókon – értékesítjük. Évente 1-2 kitelepülésen – a környező településeken tartott - vásáron, nagyrendezvényen is kóstoltatjuk, áruljuk borainkat. A kis mennyiségek miatt boraink legtöbbje elfogy a következő szüretig, évjáratos borokat nem tudunk forgalmazni. 


Vissza a címlistához

Borfajták 2015-ben

Chardonnay  Ökörvér
Zöldveltelini Blauburger
Tramini Kékfrankos
Zenit+cserszegi fűsz. Zweigelt
Pinot noir rozé  Cabernet 
   
   

 

Borainkat rendszeresen nevezzük a helyi borversenyekre, a jobb évjáratokat a megyei borversenyre is. Számtalan arany és ezüst minősítést kaptak, a legjobb eredményeink:

Első helyezés (arany minősítés) a Gyöngyös-menti borversenyen:

2005 Kékfrankos, 2008 pinot noir barrique, 2009 királyleányka, 2010 cabernet sauvignon, 2011 királyleányka és ökörvér, 2012 chardonnay és cabernet sauvignon, 2013 zöldveltelini.

Vas megyei borversenyen elért helyezések, minősítések:

2006: zweigelt 5. (arany), 2011: ökörvér 4. (arany), királyleányka 6. (ezüst) 2012: chardonnay 6. (arany) 2013: zöldveltelini 7. (ezüst)

Falunapi Borparádé:

2013: Pinot noir Falu Vörösbora

32. Lukácsházi térségi Borverseny

A lukácsházi Közösségi Házban 2015. április 5-én 56 vörös és 51 fehér bormintát értékelt a 6 bíráló bizottság.

A borversenyre 10 bort - 5 fehér és 5 vörös mintát - neveztünk, 6 arany, 3 ezüst és 1 bronz minősítést kapott.

A tramini borunk a Szakmai zsűrinél 4., a Gazdazsűrinél 5. helyezést és arany minősítést kapott.

A királyleányka a Szakmai zsűrinél 7., a Női zsűrinél 3. helyezést és arany minősítést ért el.

Vörös boraink közül a Szakmai zsűrinél a kékfrankos 2., a cabernet sauvignon 3., az Ökörvér 5. helyen végzett arany minősítéssel. A Gazda zsűrinél az első három helyen a mi boraink végeztek: 1. cabernet sauvignon, 2. Ökörvér, 3. pinot noir.

A Női zsűrinél az Ökörvér lett az  első helyezett. A trófeáink száma tehát idén 7 kupával és díszes oklevéllel gyarapodott.

A nem túl jó évjárat ellenére 2014-es boraink kiemelkedően szerepeltek a borversenyeken. KIrályleányka borunk illatának, harmonikus savainak köszönhetően megnyerte a Gencsapátiban megrendezett térségi, majd Kőszegen a Szent György napi Vas megyei Borversenyt is, mindkétszer Arany minősítést elérve. A Vas megyei Közgyűlés segítségével beneveztük az Alpok-Adria nemzetközi borversenyre, melyet a horvátországi Gyurgyevácon tartottak. Itt Ezüst minősítést kapott.

Zweigelt borunk ugyancsak megnyerte a területi borversenyt, ugyanitt Kékfrankos borunk 4. lett, Arany minősítéssel. Zöldveltelini és pinot noir rozé borunk pedig Ezüst minősítést kapott.

A 2016-os borversenyre 4 fehér és 4 vörös bort neveztünk. Fehérboraink ezüst minősítést kaptak, a vörösek közül 2 arany 2 pedig ezüst minősítést ért el. Zweigelt borunk 1., a blauburgerünk 4. helyezett lett. A Vas megyei borversenyen blauburger borunk arany minősítéssel az 5. helyen végzett. A Falunapi borparádén Cabernet borunk elnyerte a Falu legjobb vörösbora címet.

 

Vissza a címlistához
 

Borkóstoló

Borkóstolót előzetes bejelentkezés, egyeztetés alapján min. 4 – max. 20 fős csoportok részére tartunk az újonnan kialakított borozónkban. Jó idő esetén - szabadtéren, a 2015 nyarán elkészült pavilon alatt - lehetséges nagyobb létszámú (40-50 fős) csoportok fogadása is.


A borkóstolókat általában a tulajdonos, Albert Csaba tartja. A borkóstoltatás mindig az éppen aktuális (jelenleg 10 féle) folyó borunkból történik - vendégeink választása alapján. A borok mellett megismerkedhetnek a borvidékkel, a borkóstolás szabályaival is.

Áraink: 250 Ft / borfajta - borkorcsolya nélkül

          400 Ft / borfajta - borkorcsolyával. A kóstolási mennyiség 1 dl/borfajta.

BorkorcsolyákKemencés finomságok


A különböző borok kóstolása között ásványvizet, borkorcsolyát kínálunk (pogácsa, sóstángli, alma, zsíros kenyér falatkák, aszalt gyümölcs). Lehetőség van kemencében sült finomságok kóstolására is.

 

Vissza a címlistához

 

ÖKÖRVÉR

(Csömötei hegyi küvé)

 


1Az Ökörvér négy-(öt)féle vörösborunk házasításával készül: 2

Zweigelt, kékfrankos, pinot noir, blauburger és cabernet sauvignon. A keverési arány nem rögzített, évjáratonként változó.

Az önállóan leszüretelt és kierjesztett alapborokból 10 különböző keverési arányú mintát készítünk, „komponálunk”. Borosgazda barátainkkal ezek közül választjuk ki a legjobbnak ítélt mintát, amit aztán hordónyi (225 liter) mennyiségben bekeverünk. Rövid ideig (~ 30-40 napig) használt barrique hordóban érlelünk, majd rozsdamentes acéltartályba fejtünk.

Folyóborként kerül fogyasztásra, értékesítésre. Legtöbbször a következő évi szüretig el is fogy.

 

A bor sikerrel szerepel a különböző borversenyeken. Győzött a hagyományos Gyöngyös-menti borversenyen (2011), elnyerte a gazdazsűri különdíját, volt a Hölgyek Bora, a Falunapi Borparádé legjobb vörösbora. A 2011. évi Vas megyei Borversenyen 4. helyezést, arany minősítést kapott.

 

A márkanév eredete: a bor bikavér jellegű, ám ezt a megnevezést csak Szekszárd és Eger borai viselhetik. Lukácsháza község címerében – a névazonosságot felhasználva – Szent Lukács evangélista attribútuma (jelképe), a glóriás, szárnyas arany ökör szerepel. Ennek az ökörnek a vérét érleljük fahordóban és kínáljuk a kedves fogyasztók egészségére.

 

Vissza a címlistához